Aktualności Dom LIFESTYLE

Nowe rozwiązania w walce z marnotrawstwem jedzenia

Nowe rozwiązania w walce z marnotrawstwem jedzenia
Marnowanie żywności to ogromny problem nie tylko społeczny i ekonomiczny, ale przede wszystkim

Data publikacji: 2020-12-17
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Nowe rozwiązania w walce z marnotrawstwem jedzenia
Kategoria: Dom, LIFESTYLE

Marnowanie żywności to ogromny problem nie tylko społeczny i ekonomiczny, ale przede wszystkim ekologiczny.

Nowe rozwiązania w walce z marnotrawstwem jedzenia Dom, LIFESTYLE - Marnowanie żywności to ogromny problem nie tylko społeczny i ekonomiczny, ale przede wszystkim ekologiczny.

Każdy Polak wyrzuca ponad 200 kilogramów żywności rocznie. Zbliżający się okres świąteczny to czas wzmożonej produkcji żywności. Marka FoodSaver – czołowy producent systemów pakowania próżniowego – zaprezentowała właśnie nowe pojemniki do próżniowego przechowywania i marynowania żywności, które wydłużają datę spożycia np. mięsa z 6 miesięcy do nawet 3 lat.

Czym jest pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności. Tlen i wilgoć sprawiają, że żywność traci smak i szybko się psuje. Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktów spożywczych. Po usunięciu powietrza ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, żywność zostaje szczelnie zamknięta w próżni, dzięki czemu okres jej przechowywania wydłuża się wielokrotnie.

Nowe rozwiązania w walce z marnotrawstwem żywności

Pojemniki FoodSaver Fresh 2.0 to doskonałe i praktyczne rozwiązanie do przechowywania żywności. Pozwalają zachować świeżość i smak produktów spożywczych na wiele tygodni. Nowe pojemniki posiadają dwie istotne funkcje. Pierwszą z nich jest tryb próżniowy. Powietrze, które przyśpiesza proces psucia się jedzenia, odsysane jest z pojemnika. Produkty spożywcze jak mięso, sery, warzywa, owoce czy pieczywo zamknięte w próżni, chronione są przed rozwojem bakterii i pleśni. Jedzenie nie obsycha i dłużej pozostaje zdatne do spożycia. Tryb próżniowy pozwala zachować dłużej kolor, smak i świeżość artykułom spożywczym.

Kolejną funkcją pojemników FoodSaver jest możliwość ekspresowego marynowania potraw. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą w łatwy sposób, w kilkanaście minut zamarynować mięso lub warzywa, unikając tym samym wielu godzin czekania na osiągnięcie zadowalającego efektu. 

Pojemniki Fresh 2.0 są łatwe w użyciu i wyposażone w wygodny wskaźnik podciśnienia, który pokazuje, kiedy powietrze jest usuwane. Wystarczy przekręcić zielone pokrętło na wybrane ustawienie, podłączyć ręczne urządzenie do pakowania próżniowego lub zgrzewarkę próżniową i nacisnąć przycisk odsysania. 

A to już wiesz?  Hobby prosto z Internetu, czyli jak mieszkańcy Siedlec rozwijają swoje pasje

Dodatkową zaletą pojemników FoodSaver jest ich łatwe, wygodne przechowywanie. Oszczędzając miejsce można je włożyć jeden w drugi, tym samym zachować porządek w kuchni. Pojemniki zostały zaprojektowane z wysokiej jakości materiału Tritan, który odznacza się trwałością. Nie pękają w niskich ani wysokich temperaturach, nie przebarwiają się, i co ważne, nie przechodzą zapachami. Posiadają trwałe uszczelki próżniowe i elastyczną pokrywkę z uchwytami ułatwiającymi otwieranie. Istotną cechą jest możliwość mycia ich w zmywarce. Pojemniki FoodSaver Fresh 2.0 wolne są od niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych m.in. BPA (Bisfenol A). 

Nowe pojemniki FoodSaver Fresh 2.0 dostępne są w następujących rozmiarach: 

0,7l
1,18l
1,8l
2,3l

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Nowe rozwiązania w walce z marnotrawstwem jedzenia Dom, LIFESTYLE - Marnowanie żywności to ogromny problem nie tylko społeczny i ekonomiczny, ale przede wszystkim ekologiczny.
Hashtagi: #Dom #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy