DOMOWYCH ZAPASÓW

W pogodne jesienne dni, drogi każdego grzybiarza prowadzą do lasu. To
tam w ciszy i spokoju oddają się oni poszukiwaniom. Po ich zakończeniu
nastaje czas trudnej decyzji: co zrobić z odnalezionymi okazami? Nie każdy
bowiem jest gotów od razu wrzucić do zupy dorodnego borowika, na którego
polował przez kilka godzin. Ci, którzy chcą delektować się smakiem grzybów
przez dłuższy czas, wykorzystują sprawdzone sposoby ich konserwacji.
Zdecydowanie najzdrowszą metodą jest ich suszenie.

Technika suszenia żywności jest znana człowiekowi od czasów prehistorycznych.
Jej głównym celem jest odparowanie wody, która przyspiesza proces gnicia.
Jest to nie tylko najzdrowszy, ale również najłatwiejszy sposób zabezpieczania
żywności przed rozwojem drobnoustrojów, a w konsekwencji nieodwracalnym
zepsuciem

Istnieje kilka skutecznych metod suszenia grzybów, takich jak na przykład:
nawlekanie na nitkę, rozkładanie na kratownicy lub kamieniach na świeżym
powietrzu, bądź korzystanie ze specjalnie zaprojektowanych urządzeń do suszenia
produktów firmy MPM. Najstarszą z nich jest nawlekanie plastrów na cienki sznurek,
a następnie wywieszanie na słońcu lub umieszczanie w pobliżu źródła ciepła,
takiego jak popularna kiedyś tradycyjna kuchnia kaflowa. Można również poukładać
kawałki grzybów na kratce i wystawić na działanie promieni słonecznych lub włożyć
do nagrzanego wcześniej piekarnika. Minusem drugiego rozwiązania jest niestety
fakt, iż możemy łatwo przypalić nasze leśne zdobycze jeżeli ich odpowiednio
nie przypilnujemy.

Najlepszym rozwiązaniem z pewnością jest kupienie specjalnej suszarki do żywności
firmy MPM. Jest wyposażona w pięć dużych sit, między którymi nieustannie krąży
gorące powietrze. 3-stopniowa regulacja intensywności nadmuchu pozwala szybko
i skutecznie wysuszyć umieszczone wewnątrz produkty, zachowując jednocześnie
ich wartości odżywcze. Przezroczysta obudowa pozwala ciekawskim obserwować
cały proces suszenia. Jej nowoczesny i designerski wygląd sprawia, że pasuje
do każdego, nawet bardzo wyszukanego wystroju wnętrza.

Decydując się na konserwacje grzybów tym sposobem, trzeba pamiętać o kilku
zasadach, dzięki którym nie stracą ani smaku, ani aromatu. Pierwszym krokiem

zmierzającym do osiągnięcia tego efektu jest dokładne oczyszczenie grzybów
z leśnych pozostałości – piasku, liści oraz igliwia. Następnie należy dokładnie
usunąć robaczywe, bądź zgniłe części, co da nam pewność, że w wigilijnej
zupie nie znajdziemy niechcianych dodatków. Tak przygotowane grzyby należy
pokroić w plastry o grubości około 0,5-1 centymetra. Mycie ich przed suszeniem
nie jest wskazane – proces będzie trwał dłużej, susz natomiast mocno ściemnieje.

Należy pamiętać, że urządzenie MSG-02 umożliwia również suszenie innych
produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa, mięso, ryby oraz zioła.
Są zdrową, ekologiczną alternatywą dla sztucznie ulepszanej żywności, która
niemal całkowicie zdominowała sklepowe półki. Jeśli zapewnimy naszemu suszowi
odpowiednie warunki przechowywania, będziemy mogli cieszyć się nim przez cały
rok.

##

Suszarka do grzybów MSG-02

Opis:
– szybko i skutecznie suszy: grzyby, owoce, warzywa, kwiaty i zioła
– średnica sita – 33cm
– 3-stopniowa regulacja nadmuchu gorącego powietrza
– 5 przeźroczystych sit z możliwością regulacji wysokości
Parametry techniczne:
– 230V 50Hz
– moc: 400W
##

Informacje na temat firmy MPM Produkt
MPM Produkt (obecnie MPM) powstała w 1989 roku. Jest dynamicznie rozwijającą się polską firmą
oferującą klientom wysokiej jakości produkty AGD charakteryzujące się ciekawym wzornictwem
oraz dobrą ceną. W początkowym okresie asortyment ograniczał się do produkowanego we
współpracy z angielską firmą Stix czajnika bezprzewodowego Samba oraz innych modeli czajników.
Zainteresowanie rynku wpłynęło na stopniowe powiększenie się oferty o kolejne urządzenia, takie
jak roboty kuchenne czy termowentylatory. Obecnie w asortymencie firmy MPM Produkt znajduje
się niemal 250 zmechanizowanych produktów do kompleksowego wyposażenia kuchni oraz
innych pomieszczeń domowych. Producent oferuje m.in. urządzenia do gotowania i przyrządzania
posiłków, urządzenia do pielęgnacji włosów i ciała, wentylatory i klimatyzatory, odkurzacze oraz
urządzenia dużego AGD. Produkty te sprzedawane są na terenie całego kraju w większości sklepów
i marketów ze sprzętem AGD. Firma cały czas poszerza obszar swojej działalności, zdobywając rynki
eksportowe. Obecnie współpracuje z sieciami sprzedaży na terenie Słowacji, Ukrainy, Litwy, Łotwy,
Estonii, Węgier, Rumunii, Serbii i Białorusi.

Authors
Tags ,

Related posts

Top